HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

dinsdag, 24 mei 2016 19:16

Willem de Veroveraar komt aan in Pevensey

Geschreven door Piet Segers
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

"Als jij niets zegt, dan zeg ik ook niets". We waren een beetje laat bij één van die mooie Engelse tuinen. Zit er een Nederlander in het kassa huisje. We mochten zo nog een uurtje naar binnen. Echt genieten.
Ja, wat laat waren we. Een beetje lang gebleven in Pevensey. Grote kans dat u nog nooit van dat plaatsje gehoord hebt. Je komt er ook niet langs, je moet er echt heen.
Maar wel zo'n plaatsje waar de geschiedenis echt opgestapeld ligt. Met behulp van enthousiaste plaatselijke dames kwamen we veel te weten.
De Romeinen bouwden er al een groot fort. Grote delen van de muur staan er nog. Een imposant gezicht.
De Romeinen bouwden het om zich te beschermen tegen aanvallen van de Saxon's en de Kelten.
Nadat de Romeinen vertrokken waren verviel het fort wel wat maar toen in 1066 Willem de Veroveraar hier landde had hij meteen de beschikking over een versterkte lokatie waarbinnen hij een kasteel bouwde. Van hieruit trok hij naar Battle waar de Slag bij Hastings plaatsvond.
De geschiedschrijving van het fort gaat verder. Nu vooral om nieuwe invasies te voorkomen. In 1688 was het fort opnieuw bewapend om de inval van de Spaanse Armada te voorkomen. In 1805 om de plannen van Napoleon te verhinderen. En in 1940 om tijdens de slag om Engeland de Duitsers tegen te houden. Echt op die plek gestapelde geschiedenis.
Terug naar 1066. De St. Mary's Church dateerde uit 1080 en wordt aangewezen als de eerste door de Noormannen gebouwde kerk. Een heel bijzondere plek dit Pevensey en maakt het verhaal van de invasie van Willem de Veroveraar wel heel compleet.
Op de terugweg zagen we levensgrote borden met de eenvoudige tekst: 'Vote Leave'. Zou toch wel jammer zijn als die aardige, historisch georiënteerde Britten een stukje verder weg zouden komen te liggen.

Gelezen: 1247 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.