HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

banner hortus

KirstenboschKlein

RobbeneilandKlein

Rooibos Aspalathus linearis

Bo Kaap sceneKlein

south africa 1112784 640

Logo HORTUSBotanisch-historische reis naar Zuid-Afrika

In het najaar van 2017 organiseert de Stichting Hortus Botanicus Amsterdam ism reisorganisatie Historizon een unieke reis naar Zuid-Afrika. Tijdens deze botanisch-historische reis komen alle aspecten aan bod die ten grondslag liggen aan de historische Zuid-Afrikaanse wortels van de Hortus in Amsterdam.

De Hortus in Amsterdam en Zuid-Afrika zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al sinds de eerste jaren van het bestaan van de botanische tuin. Binnen 10 jaar na de oprichting als hortus medicus, groeide de tuin al uit naar een echte botanische tuin. De oprichters Johan Huydecoper en Jan Commelin maakten daarbij gebruik van hun vele contacten met buitenplaatseigenaren met bijzondere plantencollecties in Nederland. Maar ook daarbuiten werd het netwerk aangeboord. Huydecoper vroeg Simon van der Stel, zijn neef en gouverneur van Kaap de Goede Hoop, om Zuid-Afrikaanse gewassen met de VOC naar Amsterdam te sturen. Dit bleef hij bijna 20 jaar lang doen.

De Zuid-Afrikaanse collectie van de Hortus Amsterdam bestaat nog steeds en speelt de hoofdrol in een tentoonstelling van 2017.

De thuisbasis gedurende de reis is Stellenbosch, waar Simon van der Stel in 1679 zijn eerste nederzetting stichtte. De botanische tuin is nog steeds en belangrijke partner voor de Hortus. Een belangrijk thema is de indrukwekkende diversiteit van het Zuid-Afrikaanse Fynbos, waarvoor we ook enkele field trips zullen ondernemen. We bezoeken Heideveld met de rooisbosplantages waarover u elders in dit magazine een artikel kunt lezen. Uiteraard bezoeken we ook Kaapstad en de Compagnietuin, waar de VOC-geschiedenis centraal staat. De bezoeken aan bijzondere locaties worden afgewisseld met lezingen in de namiddagen door medewerkers van de Hortus, lokale botanici en andere deskundigen.

Reisprogramma

Het Reisprogramma

Maandag 18 september 2017: Amsterdam-Kaapstad
Vandaag vliegt u vanuit Amsterdam met KLM rechtstreeks naar Kaapstad. Bij aankomst heeft u een transfer naar uw hotel in Stellenbosch, het Stellenbosch Hotel.

Dinsdag 19 september 2017: Stellenbosch
We beginnen rustig aan om te acclimatiseren. Deze dag worden we ontvangen op de universiteit van Stellenbosch voor een introductie op het programma. ’s Middags bezoeken we de botanisch tuin die aan de universiteit verbonden is.

Woensdag 20 september 2017: Paarl en wijncultuur
Deze dag staat er een excursie naar Paarl op het programma. Hier bezoeken we het Taalmuseum met de stijlkamers in het voormalige huis van Gideon Malherbe. We besteden hier aandacht aan de Kaap-Hollandse architectuur en aan de wijncultuur met een bezoek aan een wijnboerderij in Bos-en-dal. Hier gebruiken we de lunch en is er een wijnproeverij.
Terug in Stellenbosch kunt u het Dorpsmuseum in de Dorpstraat bekijken. Verschillende huizen uit verschillende periodes vertellen het verhaal over het leven in Stellenbosch.

Donderdag 21 en vrijdag 22 september 2017: Rooibosthee, plantenrijkdom en VOC geschiedenis
We maken een twee-daagse excursie naar het Cedergebergte, in het noordwesten van de Kaapprovincie. Naast interessante VOC-geschiedenis maken we hier ook kennis met de duurzame teelt van rooibos. Verder gaan we u meenemen door de plantenrijkdom van het fynbos.

Zaterdag 23 september 2017: Kirstenbosch Botanical Garden en de Tafelberg
Wie de natuurlijke rijkdom van dit deel van Afrika wil ontdekken moet naar de Kirstenbosch National Botanical Garden aan de voet van de oostelijke helling van de Tafelberg. In deze omvangrijke tuin worden vooral inheemse planten geteeld, zoals het fynbos. Ook vinden we hier grote overdekte serres planten uit de savanne en de Karoo.
We combineren dit met een bezoek aan de beroemde Tafelberg.
We verplaatsen ons naar Kaapstad waar we een hotel in de wijk Sea Point betrekken.

Zondag 24 september 2017: Kaapstad
Vandaag heeft u een vrije dag ter besteding. U kunt met de hop-on-hop-off bus Kaapstad verkennen en heerlijk rondwandelen aan het Victoria & Alfred Waterfront. Ons hotel ligt in een veilige wijk en het strand ziet u vanuit het hotel al liggen.

Maandag 25 september 2017: Kaapstad
Vandaag bezoeken we het historisch centrum van Kaapstad of ‘moederstad’ zoals de Zuid-Afrikanen zelf ook Kaapstad noemen. Op het programma staat een bezoek aan het VOC-Kasteel (museum), Compagnietuin met slavenloge, slavenmuseum en een bezoek aan het Groentemarktplein met het Burgerwachthuis.

Dinsdag 26 september 2017: Medicinale planten
In samenwerking met de Universiteit van Stellenbosch maken we een excursie waarbij we worden meegenomen door de Cape Bush Doctors die ons vertellen over de medicinale werking van de planten.

Woensdag 27 september 2017: Robbeneiland en Bokaap
In de ochtend brengt u een bezoek aan Robbeneiland. Al in de 17de eeuw werden politieke gevangenen en criminelen gevangen gezet op dit als strafkolonie ingerichte eilandje. Maar het meest bekend werd Robbeneiland toen het voormalige apartheidsbewind van Zuid-Afrika vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw hun politieke tegenstanders, waaronder Nelson Mandela en andere ANC leiders, hier gevangen zetten. Achterin het zogenaamde recreatiegebied bevindt zich het piepkleine, smalle tuintje dat Nelson Mandela onderhield en uitvoerig beschreef in zijn boek “Long walk to freedom”.
De lunch gebruiken we in de wijk Bokaap. In deze kleurige wijk wonen veel mensen van Maleise afkomst
’s Avonds vertrekken we naar het vliegveld waar om ca. 23:00 uur het vliegtuig naar Amsterdam vertrekt.

Donderdag 28 september 2017: Terugreis
’s Morgens rond half elf arriveert u op Schiphol.

Reisleiding

Reisbegeleiding

Als inhoudelijk reisbegeleider vanuit de Hortus Amsterdam gaat mee de heer Roel Westendorp, 'hoofd opkweek' van de Hortus in Amsterdam.
De organisatorische reisleiding is in handen van dhr. Piet Segers van Historizon die veel ervaring heeft in de organiseren van dit type cultureel-historische reizen.

Reisinformatie

Reis naar Zuid-Afrika in samenwerking met de Hortus Amsterdam

Datum: 18 tot en met 27 september 2017
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: 2 persoonskamer: € 2.490,- p.p.
1 persoonskamer: € 2.730,- p.p.
Als er zich grote wijzigingen voordoen in de valutakoersen en/of brandstofprijzen kan de prijs aangepast worden.
Inclusief: Vliegtickets, vervoer ter plaatse, hotels (3 of 4 sterren), alle maaltijden (met uitzondering van lunch en diner op de vrije dag), toegangen, gidsen, sprekers, koffie/thee/drankjes tijdens programma en een informatiepakket over het thema van de reis.
Exclusief: Overige drankjes, fooien, Reis- en annuleringsverzekering

Form not found or is not published