HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Joodse geschiedenis in Amsterdam

768px Hollandsche schouwburg dutch theatre AmsterdamDe eerste joden die zich in de zestiende eeuw blijvend in Nederland vestigden waren afstammelingen van Spaanse en Portugese joden. Op de vlucht voor de inquisitie namen zij de wijk naar onder andere Brazilië en Frankrijk. Ruim een halve eeuw later kwamen sommigen van hun afstammelingen als kooplieden naar de Republiek der Verenigde Nederlanden. Zij vestigden zich in Amsterdam, van waaruit zij, onder andere via Lissabon, handel dreven in suiker en tabak uit Brazilië en diamant, specerijen en katoen uit India. Gezien hun gemengde Spaans-Portugese afkomst noemen wij hen Sefardische joden, naar het Hebreeuwse voor Iberisch Schiereiland, Sefarad. Ook wordt de term Portugese joden gebruikt, omdat Portugees hun voertaal was.

Omstreeks 1630 bereikten joden uit Midden- en Oost-Europa de Republiek. Deze Hoogduitse of Asjkenazische joden waren gevlucht voor het geweld van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).
Op de vlucht voor oorlog hadden zij een veel slechtere uitgangspositie en kwamen dan ook berooid in Amsterdam aan. Hier konden ze wel rekenen op ondersteuning hun Sefardische broeders.
De Portugese en Hoogduitse joden brachten zeer verschillende culturele achtergronden mee. Zij spraken een verschillende taal en vormden ook in sociaal opzicht verschillende groepen.

Eeuwenlang heeft de Joodse gemeenschap zich in de hoofdstad kunnen handhaven. Door de verschrikkingen van de Naziterreur is echter ook hier een groot deel van deze gemeenschap verdwenen.

Programma
We beginnen het programma met koffie of thee bij het voormalige meisjesweeshuis in de Rapenburgerstraat. Hier krijgen we een inleiding  op de Joodse geschiedenis in Amsterdam en een uitleg over het programma.
Na deze inleiding bezoeken we eerst de in de zeventiende eeuw gebouwde Portugese synagoge. Een prachtig gebouw met een interieur vol symboliek.

In het Joods Historisch Museum gebruiken we een ‘typisch joodse’ lunch waarna we het museum bezoeken. Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, dat is gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein. In drie vaste opstellingen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.
We wandelen door de voormalige Joodse wijk en zien onder meer de Uilenburger Sjoel, verschillende monumenten, het jongensweeshuis en meer bijzondere plekken. We eindigen dan in de Hollandse Schouwburg waar het Joodse leven in Amsterdam zo dramatisch eindigde.

Informatie:

Datum: Donderdag 7 september 2017
Startlocatie: Rapenburgerstraat, Amsterdam
Prijs: € 59,- p.p. Excl. toegang Joods Historisch Museum à € 15,-
gratis voor museumkaarthouders.  
Inclusief: Koffie/thee/drankje, lunch en gids. 

 

 

 

 

Form not found or is not published