HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Grebbeberg

De strijd om de Grebbeberg

Na de mobilisatie van september 1939 werd het achtste regiment infanterie gelegerd bij Rhenen met als doel de stellingen op de Grebbeberg te bemannen. Er moest echter aan deze stellingen nog wel gewerkt worden en zo kon het gebeuren dat op het moment van de Duitse invasie de Nederlandse verdedigers bedrevener waren in het hanteren van de schop dan het geweer. Een terugkerende kwestie in de geschiedenis van het Nederlandse leger. De slecht geoefende Nederlandse militairen met hun verouderde bewapening waren geen partij voor het goed geoefende Duitse leger dat de beschikking had over de modernste middelen. Tijdens deze dagtocht van Historizon wordt er stil gestaan bij de geschiedenis van de Grebbelinie, de voorbereidingen in 1939 en in het voorjaar 1940 en de strijd op de Grebbeberg van 11, 12 en 13 mei.

grebbeberg met mensen

Programma

We starten om 10.30 uur op een locatie vlakbij station Rhenen. Hier wordt een lezing gehouden over de aanloop naar de strijd, de toestand van het leger en zal aan de hand van kaarten en originele foto’s een beeld geven van de gebeurtenissen. Na een lunch in het restaurant gaan we met de heer Brons het veld in. Op de Grebbeberg heeft de stichting een loopgraaf gereconstrueerd en op enkele andere plekken werden stukken van de stelling weer zichtbaar gemaakt. Uiteraard bezoeken we ook het ereveld bovenop de berg waar meer dan 400 gevallenen in de strijd begraven liggen. Vanaf de oostkant van de berg heeft u een magnifiek uitzicht over de Betuwe. Om ca. 16.30 uur sluiten we de dag af met een drankje.

Informatie:

Datum: zaterdag 21 april 2018   Startlocatie: Rhenen NS station / 10:30 uur
Prijs: € 59,- p.p.   Gids: Stichting De Greb
Inclusief: Koffie/thee, lunch, wandeling, deskundige gidsen en drankje na afloop

 

 

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.