HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Antwerpen

Kasteel van Marnix van St. Aldegonde panoramioKLEIN

Tijdens deze dagtocht staat u stil bij de levens van Willem van Oranje en Marnix van St. Aldegonde, die beide verbonden zijn aan de stad Antwerpen. Omwille van logistieke redenen vertrekken we uit Den Haag vanaf het Centraal Station. Er is een extra opstapplek voorzien bij Breda-Prinsenbeek.

In Antwerpen brengen we een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en bekijken we de nieuwe standbeelden in de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.
Het meest bijzondere aan deze excursie is dat we een bezoek zullen brengen aan het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem. Dit slot wordt nog steeds bewoond door een nazaat van de familie, John de Marnix de Saint-Aldegonde, 14de graaf van Bornem.

Programma 

We vertrekken om 09.30 uur met een luxe touringcar vanaf station Den Haag Centraal, en om 10.30 uur vanaf de tweede opstapplaats: Station Breda Prinsenbeek. Om 11.30 uur arriveren we bij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Hier krijgen we een rondleiding en zullen speciale aandacht geven aan de St. Antoniuskapel waar een grafsteen ligt ter ere van Charlotte de Bourbon (1546/12547 – 1582), de derde vrouw van Willem van Oranje.

Om 13.00 uur brengen we een bezoek aan de standbeelden van Willem van Oranje en Marnix van St Aldegonde. In de achtertuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is een meer dan drie meter hoog standbeeld geplaatst van Willem van Oranje en diens rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde, de zogenaamde 'buitenburgemeester' van Antwerpen tijdens de jaren voor de val van de stad in 1585. Het gaat om een werk van de onlangs overleden Mechelse kunstenaar Jean-Paul Laenen. Het werk wordt omringd door zeventien zuilen, één voor elk van de toenmalige Zeventien Provinciën.

Rond 14.00 uur vertrekt u naar Bornem. In de bus wordt gezorgd voor lunchpakketten. Op deze wijze kunnen we tijd winnen om nog een zeer interessant bezoek af te leggen. Om 15.00 uur komen we aan bij het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde. Dit middeleeuws kasteel, dat dateert van 1007, werd heropgebouwd door Don Pedro Coloma in 1586. Het interieur van het kasteel biedt een mooie meubilering, talrijke schilderijen, een bibliotheek versierd met gravures van Breughel de Oude en een interessante tentoonstelling over de beroemde Philippe de Marnix, geboren in 1540 en rechterhand van Willem van Oranje. In de bijgebouwen van het kasteel bevindt zich een mooi museum van paardenspannen. We worden hier rondgeleid. Rond 17.00 uur zullen we weer naar Nederland vertrekken. Daardoor hopen we om 18.00 uur bij Station Prinsenbeek in Breda te zijn en rond 19.00 uur op station Den Haag Centraal. 

Informatie: 

Datum: Zaterdag 19 mei 2018
Prijs: € 79,- p.p.
Inclusief: Koffie/thee, lunch, vervoer en gidsen 
Leessuggestieshttps://www.vanvlietboeken.com/excursies/antwerpen/  

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.