HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Johannes Post

max euwepleinDagtocht verzet in WO2 in Amsterdam

Een dagtocht over verzetsgroepen die in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam actief waren en het leven in de stad in bezettingstijd in het algemeen. In het bijzonder schenken we deze dag aandacht aan de mislukte bevrijdingsacties in 1944 bij het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.

Programma
Het programma start in het gebouw aan de Herengracht waarin het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) is gevestigd. Hier krijgt u een lezing over het verzet in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van deze lezing maken we een wandeling van het Leidseplein, via de Weteringschans naar het Frederiksplein. Als eerste komen we bij de Stadsschouwburg het monument tegen van het Kunstenaarsverzet dat herinnert aan onder andere beeldhouwer Gerrit van der Veen. Bij het Max Euweplein vinden we de plek waar het Huis van Bewaring Weteringschans was gevestigd. Verschillende verzetslieden zaten hier gevangen en in 1944 probeerden verzetsgroepen onder leiding van Gerrit van der Veen en Johannes Post gevangenen te bevrijden. Beide pogingen mislukten en veel verzetslieden waaronder Gerrit en Johannes werden opgepakt en later in de duinen gefusilleerd.

Bij het Frederiksplein vinden we het monument voor Walraven van Hall die in de oorlog de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis pleegde ten gunst van de illegaliteit.

’s Middags bezoeken we eerst de hal van het Stadsarchief waar een fototentoonstelling het leven in de Rapenburgerstraat tijdens de oorlogsjaren laat zien. Vervolgens reizen we door naar het Verzetsmuseum waar we een rondleiding krijgen. Tot slot brengen we een kort bezoek aan de Hollandse Schouwburg dat is ingericht als oorlogsmonument voor de Joodse slachtoffers.

Informatie:
Datum: Vrijdag 20 april 2018 
Prijs: € 49,- p.p. 
Inclusief: Koffie/thee, lunch, rondleidingen en drankje na afloop 
Exclusief: Toegang Verzetsmuseum á € 11,- (gratis met Museumkaart, stadspas Amsterdam en ICOM-pas)

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.