HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Moedernegotie

Korenmetershuisje 03Tijdens een dagtocht over de handel op de Oostzee komen we op verschillende plekken in Amsterdam het economische belang van deze handel tegen. Zo wandelen we langs het Korenmetershuisje en het Accijnshuis en we bezoeken het Scheepvaartmuseum waar we aan de hand van dit thema door de collectie gaan.

Programma

Het programma begint bij het Centraal Station van Amsterdam. Na koffie met een stukje appelgebak gaan we met stadgids Don Remkes op pad. Don, die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de 16e en 17e eeuw neemt ons mee door het Amsterdam uit de periode van de VOC en de Moedernegotie.

De lunch gebruiken we in het monumentale Scheepvaarthuis. Een unieke gelegenheid om dit gebouw ook van binnen te zien. Vooral het trappenhuis is bijzonder.

's Middags vervolgen we onze wandeling. langs onder andere de Olafskapel en de Montelbaanstoren. De wandeling eindigt bij het Scheepvaartmuseum. Hier neemt een gids ons mee door het Scheepvaartmuseum waarbij we een rondleiding krijgen die zoveel mogelijk aansluit bij het Amsterdam van de 16e en 17e eeuw. De stad die we daarnet zo levendig zagen. Mensen uit de Gouden Eeuw vertellen hun verhaal, zoals een visser, een kaartenmaker en de vrouw van een kapitein. Het is een tijd van macht en rijkdom, maar ook van uitbuiting en slavernij. En één ding is zeker: zonder de zee en de scheepvaart had Nederland geen Gouden Eeuw gekend.

Don Remkes Rijksmuseum 2017Gids: Don Remkes
Don Remkes (1941) is stadsgids en opleider bij Gilde Amsterdam, Mee in Mokum. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van Amsterdam, in het bijzonder die van de 16e, 17e en 18e eeuw. Veel van die geschiedenis is nu nog tastbaar, zowel in de Oude (middeleeuwse) Binnenstad als de Jordaan, de Grachtengordel, en de Westelijke Eilanden. Hij hecht er aan gebeurtenissen uit die geschiedenis in de context van een bepaalde periode te plaatsen. Ook in thema wandelingen, waaronder het maritieme verleden van Amsterdam, komt bij hem die context aan de orde bij de plekken waar zichtbare herinneringen zijn aan o.a. de handel op het Oostzeegebied (de moedernegotie), de VOC en WIC.

Informatie:

Datum: Zaterdag 20 januari 2018 
Gids: Don Remkes
Prijs: € 59,- per persoon
(Excl. toegang Scheepvaartmuseum à € 15,-.
Gratis met Museumkaart)
Inclusief: koffie/thee, lunch en gids

 

 

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.