HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Romeinen in Zuid-Limburg

romeinse soldaten

Via Belgica en thermen in Heerlen

De heirbaan van Boulogne sur Mer aan de Kanaalkust naar Keulen wordt ook wel de Via Belgica genoemd en was in de oudheid de belangrijkste verkeersader van de lage landen. Langs deze weg werden steden gebouwd als Tongeren, Maastricht en Heerlen. Van het belang van deze weg is tegenwoordig nog best veel terug te vinden. Zo zijn er op verschillende plekken fundamenten van villa’s gevonden, grafheuvels liggen nog herkenbaar in het landschap en bij Heerlen is er een enorm badhuis opgegraven.
Tijdens deze dagtocht brengen we u op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent kennis over de Romeinen in Nederland en ziet u op verschillende plaatsen de herinneringen hieraan in het landschap.

Programma

We starten deze dag in het Thermenmuseum in Heerlen. Dit ligt op loopafstand van het station van Heerlen, waar ook de intercity vanuit Utrecht stopt. Diana de Wild leidt u rond in het Thermenmuseum. Hier vindt u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum - de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Ook is er een aparte tentoonstelling die aandacht besteed aan de Via Belgica.
’s Middags volgen we oude Romeinse weg en steken de Maas over bij Maastricht waar al in de Romeinse tijd een brug lag. Dan volgen we de oude heirbaan richting Tongeren waarbij we in Herderen een Tumulus, of grafheuvel, vinden en tenslotte bij Tongeren zelf de restanten van de oude Romeinse stadsmuur. We bezoeken hier de Romeinse afdeling van het Gallo-Romeins museum waar tal van voorwerpen liggen uit die tijd en ook hier zal Diana u rondleiden.
Na een drankje brengen we u terug naar Heerlen, het programma is naar verwachting rond 17.30 uur afgelopen

Informatie:

Datum:

Vrijdag 2 juni 2017

  Startlocatie: Thermenmuseum Heerlen
Prijs: € 79,- p.p.   Gids: Diana de Wild
Inclusief: koffie/thee, lunch, vervoer,
deskundige gids, sommige toegangen en drankje na afloop.
Exclusief: Toegang thermenmuseum Heerlen á € 7,75 p.p.
Gratis voor museumkaarthouders

 

 

 

Form not found or is not published