HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Symboliek in Maastricht

afbeelding 1Vraagt u zich ook wel eens af wat de symbolen betekenen die u in kerkgebouwen tegen komt? Wilt u geraakt worden door de diepere betekenis van Christelijke symbolen? Leer dan de belangrijkste religieuze symbolen (her)kennen in Maastricht!
Symbolen verwijzen naar een hogere werkelijkheid. Met symbolen kun je een sterke boodschap overbrengen want je appelleert aan een groter geheel, een rijkere betekenis. Ze zijn niet alledaags, ze versterken het bijzondere van het ritueel. Dat zie je overal waar sprake is van gezag en macht. Denk aan het ceremonieel van de troonrede, de strakke handelingen bij militaire parades en het heilige karakter van kerkelijke sacramenten. In de eerste eeuwen van het christendom zijn symbolen gebruikt om met elkaar te communiceren en de Bijbelse boodschap over te dragen.

Programma
‘Magisch Maastricht’ biedt een breed scala van symbolen die onze voorouders in kerkgebouwen toegepast hebben. Naast het genieten van de gezellige straatjes, terrasjes en fraaie historische gebouwen gaan we de oudste kerkgebouwen binnen om in alle rust de ruimte en symbolen in ons op te nemen. Waarom staan kerkgebouwen in het centrum van steden en wat betekenen die torens? Heeft de plattegrond iets over de symboliek van kerken te zeggen?
We ontmoeten elkaar om 11 uur bij het station van Maastricht en steken de Maas over via de Sint Servaasbrug. Dan drinken we koffie en leidt uw gids, GerhardMark van der Waal, u door de Onze Lieve Vrouwebasiliek, die beschouwd wordt als het oudste nog bestaande kerkgebouw in Nederland. Daarna bekijken we een aantal boeiende hoogtepunten van de kerkelijke verbeelding zoals de schitterende Sint Servaas met zijn schatkamer, en de Sint Janskerk, beiden aan het Vrijthof. In een van de kleurrijke restaurantjes aan het Vrijthof gebruiken we de lunch.

Informatie:

Datum: Zaterdag 31 maart 2018   Startlocatie: Maastricht CS, 11:00 uur
Prijs: € 49,- p.p.
Museumkaart korting = n.v.t.
  Gids: Dr. GM van der Waal
Inclusief: Koffie/thee, lunch, entree, deskundige gidsen en drankje na afloop

 

 

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.