HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Rotterdam

Dynamiek van deze bijzondere stad aan de Maas

Rotterdam skyline

De moderne binnenstad van Rotterdam zou u bijna doen vergeten dat u over meer dan 700 jaar historie wandelt. Voor een oppervlakkige bezoeker van de stad zijn de Koopgoot en de moderne architectuur aan de Maas de blikvangers van de stad. Voor degenen die verder willen kijken is er echter veel te ontdekken. Tijdens deze dagtocht in Rotterdam beleeft u de geschiedenis van de stad vanaf haar ontstaan aan de Rotte tot aan de grote uitbreidingen in de negentiende en twintigste eeuw.

Programma

We starten met een kop koffie vlakbij het Centraal Station van Rotterdam. Hiervandaan brengen we eerst een bezoek aan het Museum Rotterdam. Onderweg krijgt u al het nodige te zien en te horen als we Weena, de Delftse Poort en Rode Zand passeren. In het museum bekijken we de geschiedenis van de stad in een reis door de tijd langs zeecontainers vol erfgoed. Aan de hand van maquettes krijgt u een goed beeld van de stad zoals die er voor het bombardement uitzag. Na dit bezoek wandelen we via Meent en Laurenskerk naar de Oude Haven. Hier organiseren we een lunch. ’s Middags vervolgen we de wandeling en komen via het Witte Huis, de Blaak en het beeld van Zadkine bij de Leuvehaven terecht.

Hiervandaan maken we met de Watertaxi een vaartocht over de Maas. Een rondje om het Noordereiland en we laten ons afzetten bij Hotel New York voor een theepauze.

’s Middags richten we onze blik dan op Zuid. Immigranten uit aanvankelijk Brabant en Zeeland en later uit alle windstreken van de wereld hebben dit deel van de stad gevormd en een eigen gezicht gegeven. We eindigen het programma voor een drankje bij Rijnhaven waarna we met openbaar vervoer terugreizen naar Rotterdam CS.

Sjaak van der Velden

SjaakVanderVelden

Sjaak van der Velden (Rotterdam 1954) is sinds 2000 actief als schrijver van boeken, artikelen en columns en daarnaast als spreker op talloze bijeenkomsten. In de media noemen ze hem vaak ‘stakingsexpert’ of ‘vakbondshistoricus’, maar zijn kennis gaat veel verder dan dat.
Sjaak: ‘Wat ik belangrijk vind is dat mensen hun geschiedenis kennen. Dat voorkomt niet dat we fouten maken, maar geeft in ieder geval bewustzijn van waar we met zijn allen vandaan komen. Dat geldt voor individuen, vakbonden, politieke partijen, maar ook voor voetbalclubs en dus eigenlijk iedereen.’
Zijn lijfspreuk: "In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal."

Informatie:

Datum: Zaterdag 27 mei 2017
Startlocatie: Rotterdam om 10:00 uur
Prijs: € 59,- p.p.
excl. € 7,50 voor toegang museum Rotterdam, 
gratis met Museumjaarkaart.
Inclusief: Koffie/thee, lunch, gids
en varen met Watertaxi.
Gids:  Sjaak van der Velden

 

Form not found or is not published