HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Heerlijkheden in Holland

 

hof honselaarsdijkDe bezittingen van de Oranjes in het Westland

Koning Willem-Alexander voert als koning verschillende titels, waaronder ook Heer van Naaldwijk en van Polanen. De grondslag voor het goederenbezit van de Oranjes in het Westland werd gelegd door Engelbrecht van Nassau die als eerste graaf van Nassau zijn intrede deed in de Nederlanden. Hij trouwde in 1403 met Johanna, erfdochter van het bezit der Polanens. De bezittingen van de Oranjes besloegen een groot deel van het Westland, waaronder een groot aantal heerlijkheden: Monster met Poeldijk, Ter Heijde en half Loosduinen; Naaldwijk met Honselersdijk en Hondertland en verder Wateringen, De Lier, ’t Opstal en Oranjepolder en ’s-Gravenzande en Zandambacht. Veel van de gebouwen die hierbij hoorden zijn verdwenen en tegenwoordig is het Westland vooral bekend vanwege de glastuinbouw. Tijdens deze dagtocht van Historizon zoeken we voor u de plekken op waar dit Westlandse verleden nog zichtbaar is.

Programma

Het programma begint in Naaldwijk. In Naaldwijk wordt in een lezing ingegaan over hoe de Oranjes aan deze bezittingen kwamen en om hoeveel bezittingen het ging. Na afloop maken we een korte wandeling langs de kerk, gemeentehuis en Heilige Geesthofjes van Naaldwijk. We gebruiken hier ook de lunch. ’s Middags brengt een touringcar ons naar Honselaarsdijk waar we de de Nederhof bezoeken. Dit gebouw herbergde de gastenverblijven, paardenstallen en koetshuis van het jachtslot Huis Honselaarsdijk dat hier gestaan heeft. We worden hier rondgeleid door architect Jolanda Faber die veel kennis heeft van het gebouw en de geschiedenis die erbij hoort.

Na afloop van dit bezoek maken we nog een rondrit door het Westland langs diverse plekken die nog iets laten zien van dit verleden. We sluiten het programma af met een drankje.

Informatie:

Datum:

Zaterdag 26 mei 2018

  Start: 10.15 uur
Prijs: € 69,- p.p.   Eind: 16.30 uur
Inclusief:

Koffie/thee, rondrit, lunch en gids. 

 

 

 

 

Form not found or is not published