HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

1200px Pierre Brunehaut 01

1200px Bavay Place Charles de GaulleKLEIN

keulen

Roemischer meilenstein juelich 2009

Scale model of Atuatuca Tungrorum Gallo Roman Museum of Tongeren Belgium 27029792234KLEIN

Via Belgica

Via Belgica is een door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. De Via Belgica speelde in Noord-West Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies.

Langs deze heirbaan, die bijna volledig in het moderne wegennet is opgenomen, is op veel plekken nog Romeins erfgoed terug te vinden. 

Het reisprogramma

Dag 1, Bavay
We vertrekken vanuit Utrecht en maken op weg naar Bavay nog een tussenstop bij Doornik voor een bezoek aan de Brunhildesteen. In Bavay (Noord-Frankrijk) bezoeken we de archeologische site en het museum. Bavay was een belangrijk knooppunt in het Romeinse wegennetwerk. 

Dag 2, Tongeren
Vanaf Bavay volgen we de heirbaan (Via Belgica) richting Tongeren. Op het laatste stuk vinden we langs de weg een aantal Tumulus, grafheuvels van adellijke Romeinse families. In Tongeren vinden we de restanten van de oude Romeinse stadsmuur. We bezoeken hier de Romeinse afdeling van het Gallo-Romeins museum, waar tal van voorwerpen liggen uit die tijd. 

Dag 3, naar Keulen
Via Zuid-Limburg, waar we bij Eygelshoven een stop maken om de mijlpalen te bekijken, reizen we richting Keulen. Aan de Duitse kant onderbreken we de reis voor een bezoek aan de citadelle van Jülich, waar ook de nodige aandacht wordt gegeven aan deze Romeinse weg. In Keulen zelf bezoeken we het Romeins-Germaans museum en maken we een wandeling langs antieke sporen in de stad. Tegen het einde van de middag keren we terug naar Nederland. 

Reisinformatie:

Datum: 13 tot en met 15 september 2018
Vertrek: P&R Westraven 
Prijs: op basis van een 2-persoonskamer: € 590,- p.p.
op basis van een 1-persoonskamer: € 630,- p.p.
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen en koffie/thee inbegrepen.

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.