HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

130509006

AMH-6166-NA Birds eye view of Colombo and environs.

 

galle dutch fort sri lanka

 

At-Gangarama-Temple-Colombo-Sri-Lanka-1600x1066

 

3

 

NSo22

 

17 Feb Colombo

 

21 Feb Elephant Orphanage

Bezoek voormalig Ceylon met Dr. Lodewijk Wagenaar

Het eiland Ceylon, strategisch gelegen ten zuiden van India, was omstreeks 1600 de belangrijkste producent van kaneel in de wereld. Het kustgebied was in handen van de Portugezen; het binnenland werd beheerst door de koning van Kandy. In 1637 verwierf deze koning de steun van de VOC in zijn strijd tegen de Portugezen, in ruil voor de belofte van het monopolie op de uitvoer van kaneel en olifanten. De Compagnie veroverde in 1640 Negombo en Galle. Kort daarop werd een wapenstilstand gesloten. In 1654 werd de strijd hervat. In 1656 werd Colombo veroverd, dat de residentie voor de gouverneur van Ceylon werd. In 1658 werd Jaffnapatnam in het noorden veroverd en werden de Portugezen definitief van het eiland verdreven. Het monopolie van de VOC op de wereldhandel in kaneel was daarmee veilig gesteld. De belangrijke havenstad Galle werd door de VOC vanaf 1664 gebruikt voor een rechtstreekse afscheep van kaneel naar de Republiek.

Tijdens deze unieke reis onder leiding van de Sri Lanka kenner bij uitstek, Dr. Lodewijk Wagenaar gaan we al deze plaatsen zien. Het Nederlands erfgoed in dit land is nog zo duidelijk aanwezig dat u zich de VOC periode goed kunt voorstellen. Ook gaat u horen en zien hoe het sindsdien met het land is gegaan. U gaat op een comfortabele en veilige wijze veel van het land zien. We doen veel met een comfortabele bus, speciaal voor ons gezelschap, maar ook spectaculaire treinreizen met adembenemend uitzicht zijn opgenomen in de reis.

We kunnen u garanderen dat hier weer een uitstekend boeket is samengesteld van een prachtig land met een zeer interessante geschiedenis, deskundige begeleiding en een goede verzorging.

 

Dagindeling

Dag 1, maandag 19 februari 2018
Reisdag Amsterdam – Colombo
Met een directe vlucht (KL 873) vliegen we van Schiphol (vertrek 09.40 uur) naar Colombo (aankomst 23.45 uur plaatselijke tijd). Op het vliegveld van Colombo verzorgen wij een transfer naar ons Catamaran Beach Hotel in Negombo.

Dag 2, dinsdag 20 februari 2018
Negombo

We starten vandaag niet al te vroeg en gaan dan Negombo verkennen. Dit pittoreske vissersplaatsje heeft veel te bieden. Het Nederlandse Fort dat sinds 1678 een gevangenis is, het door de Nederlanders gegraven kanaal om de binnenlandse transporten niet over zee te hoeven doen, de kerk, de oude Nederlandse begraafplaats en natuurlijk de vismarkt. We doen deze dag kalm aan en doen een deel van de verkenning met een boot, die ons op een ontspannen manier met deze mooie plaats laat kennis maken. Onder andere door een vaartocht over de lagune.

Dag 3, woensdag 21 februari 2018
Langs de kust naar het noorden

We vertrekken vandaag op tijd en reizen langs de kust naar het noorden via een mooi route. We maken een stop in het Resthouse van Chilaw voor een verfrissing. Lodewijk Wagenaar vertelt ons ondermeer over de geschiedenis en de functies van de Resthouses. Daarna reizen we door naar Kalpitiya waar we een Nederlands fort vinden. Dit ter bescherming van de natuurlijke haven die daar ligt, maar ook een rol had in de relatie met de koning van Kandy. We overnachten in een Guest House in Puttalam.

Dag 4, donderdag 22 februari 2018
naar Jaffna

We reizen verder naar het noorden, naar Mannar. In Mannar zien we naast een Nederlands fort ook de zogenaamde reuzentank die ons veel vertelt ook het ingenieuze irrigatiesysteem uit de 12e eeuw. We reizen verder naar het noorden, naar Jaffna. Onderweg gaan we Nederlands erfgoed zien, het fort in Pooneryn. Via de Sangupitty Bridge bereiken we dan Jaffna, de hoofdstad van het noorden. Na de lunch gaan we onder leiding van Lodewijk Wagenaar Jaffna verkennen, waarbij we zowel de oude wijk Pettah gaan zien als ook het hedendaagse Jaffna.
We verblijven twee nachten in Green Grass Hotel naast het station.

Dag 5, vrijdag 23 februari 2018
Het fort Hammenhiel en Jaffna

Vanmorgen gaan we buiten Jaffna een kerk zien waar nog veel Nederlandse grafzerken te vinden zijn uit de VOC tijd. Daarna gaan we op zoek naar het fort Hammenhiel wat daar op een eilandje in de baai ligt. We proberen de oversteek te maken naar dit eiland.
Terug in Jaffna bezoeken we het Nederlandse fort dat prachtig bewaard is gebleven en nog heel goed zichtbaar. Ook zien we daar in de wijk Nallar een prachtige Hindoe tempel.

Dag 6, zaterdag 24 februari 2018
Naar het binnenland

We reizen vandaag naar het midden van het land. Het gebied van het voormalige koninkrijk Kandy waar de VOC zoveel mee te stellen had. We maken deze reis met een voor Sri Lankaanse begrippen luxe trein die ons op een bijzondere manier met het landschap laat kennis maken.
In de middag bezoeken we het Werelderfgoed Anuradhapura, de eerste hoofdstad uit de vijfde eeuw voor Christus. We gaan hier veel zien van dit meesterwerk uit de oudheid. Er waren onder meer ingenieuze waterbouwkundige werken, hotels, tempels, de grootste Stupa van Sri Lanka. Na dit bezoek reizen we door naar Dambula waar we twee nachten verblijven in het Rangiri Dambulla Resort.

Dag 7, zondag 25 februari 2018
In het binnenland

We zijn nu halverwege de reis en nemen in deze prachtige omgeving een dag rust. Voor de liefhebbers organiseren wij een bus tour naar de Sigiriya rots. Deze koninklijke locatie geeft ons een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dag 8, maandag 26 februari 2018
Van Dambula naar Kandy

We bezoeken de Dambula Rock Temple, het ruim 2000 jaar oude klooster van Dambulla met schitterende rotstekeningen en Boeddha beelden, ook al een werelderfgoed. In de middag komen we in Kandy aan. Ook weer prachtig gelegen. We maken een stadstour en bezoeken onder meer de beroemde Boeddhistische tempel met de tand van Boeddha. We overnachten in Kandy.

Dag 9, dinsdag 27 februari 2018
Naar het zuiden

We verlaten het voormalige koninkrijk Kandy en reizen we naar het gebied wat door de VOC werd beheerst. Deze reis is ook al weer bijzonder. Het eerste gedeelte van Kandy tot Colombo doen we weer per trein. We nemen de Inter City Express naar Colombo. U ziet het adembenemende landschap in het gebergte en de afwisselende rijstvelden. Vanuit Colombo reizen we met de bus via de snelweg naar Matara. Hier bezoeken we de Nederlandse forten.
We verblijven twee nachten in Galle, in het hotel Nooit Gedacht, ooit gebouwd door een Nederlandse VOC- kapitein.

Dag 10, woensdag 28 februari 2018
Galle

Vandaag bezoeken we de historische stad Galle. Hier is het Nederlandse erfgoed wel heel goed bewaard en zichtbaar. Het imposante Fort gelegen aan de Oceaan, de Nederlandse kerk, de poort naar de stad en veel meer. We dwalen ook door de straatjes van deze stad, aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

Dag 11, donderdag 1 maart 2018
Naar Colombo

We reizen richting Colombo en bezoeken vandaag nog een paar interessante plekken. In Ambalangoda gaan we een olifantenstal zien die daar door de VOC is gebouwd. Hier in de buurt bezoeken we ook een particuliere kaneeltuin. Via een persoonlijk contact van Lodewijk Wagenaar kunnen we hier terecht. In Colombo zelf bezoeken we ondermeer het Nationaal Archief en het Nationaal Museum.
In Colombo overnachten we in het Grand Oriental Hotel.

Dag 12, vrijdag 2 maart 2018
Colombo

Vandaag gaan we Colombo beleven. Het zijn in deze stad is al een beleving op zich. De drukte, de bedrijvigheid, de geur van alle kruiden die hier verhandeld worden. Maar uiteraard gaan we deze dagen ook op zoek naar het Nederlandse erfgoed. We maken een wandeling van ‘Galle Face Green’ langs de zee naar ‘Fort’, om vervolgens uit te komen bij het voormalige Nederlands Hospitaal, waar thee zal worden geserveerd. We bezoeken de St. Peter Church, het Dutch Period Museum en de Wolfendahl Kerk.
Aan het eind van de dag gaan we weer naar Negombo waar we in het Catamaran Beach Hotel zullen dineren en de gelegenheid hebben om ons om te kleden voor de reis naar Nederland.
In de loop van de avond gaan we naar het vliegveld waar om 01.50 uur onze directe vlucht (KL 874) naar Nederland vertrekt.

Dag 13, zaterdag 3 maart 2018
reisdag

Om 08.20 uur komen we dan weer op Schiphol aan.

Informatie

Reisinformatie

Datum:  19 februari t/m 3 maart 2018 Deze reis is VOL!
Prijs:  2-persoonskamer € 3.250,- p.p.
1-persoonskamer € 3.600,- p.p.
Inclusief:  In deze 12-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden tijdens de excursiedagen, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en excursies inbegrepen.
Reisleider:  Dr. L.J. Wagenaar
Vertrek: Schiphol
   

 

Inschrijven

Form not found or is not published

Kaart

 

Reisleider

dr l wagenaarDe reis wordt inhoudelijk begeleid
door Dr. L.J. Wagenaar

Lodewijk Wagenaar studeerde geschiedenis aan het Historisch Seminarium, Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1974 kwam hij als conservator te werken bij het Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum) waar hij tentoonstellingen maakte als ‘Kunst en de crisis van de jaren dertig’, ‘Het Oost-Indisch Bedrijf’(over de Kamer Amsterdam van de VOC), ‘De Wereld binnen Handbereik’ (over Nederlandse verzamelaars en hun collecties van kunst en rariteiten, 1585-1735’ en ‘Suiker’ (over de geschiedenis van Amsterdam en de suikerproductie in Oost en West, 17de-20ste eeuw). Veel kleine tentoonstellingen waren gewijd aan onderwerpen gerelateerd aan opgravingen in Amsterdam. In 2013 maakte Wagenaar een tentoonstelling voor het National Museum in Guyana over de slavenopstand van 1763.
Wagenaar geeft regelmatig bijgedragen aan de totstandkoming van Nederlandse en buitenlandse radio- en televisieprogramma’s. Hij publiceert regelmatig op het gebied van de geschiedenis van Amsterdam en over onderwerpen uit de Nederlandse overzeese geschiedenis. In maart 2014 kwam uit van zijn hand: Een Toscaanse prins bezoekt Nederland. De twee reizen van Cosimo d’ Medici 1667-1669, Amsterdam: Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2014. Een heruitgave van de Amerikaansche Voyagien van Adriaan van Berkel (1695), samen met Martijn van den Bel en Lodewijk Hulsman is in november 2014 uitgekomen bij Sidestone Press, Leiden, in een Nederlandse en Engelse editie. Wagenaar is onlangs begonnen met de voorbereiding van het deel ‘Ceylon’ in de Landenserie van het Rijksmuseum Amsterdam (2016); verder werkt hij met oud-collega Nel Klaversma aan de uitgave van een 18de-eeuws scheepsjournaal uit 1784 met de avonturen van matroos Johannes Timmers (2015) en tenslotte werkt hij met oud-studenten aan een bronnenuitgave over opstandigheid en sociale onrust in het zuidwesten van Ceylon (Sri Lanka) in de tweede helft van de 18de eeuw (2016 of 2017).
Wagenaar is betrokken bij diverse museumprojecten in Nederland en in Sri Lanka, Indonesia, Laos, Burma en Guyana. In genoemde landen heeft hij studenten opgeleid op het gebied van Museologie en Geschiedenis. Op congressen wereldwijd doet Wagenaar regelmatig verslag van de resultaten van zijn onderzoek en onderwijs.