HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

avioth

bouillon

marville

montmedy

orval

3-daagse reis Pays de Gaume

Van Romeins naar Romaans 

De reis voert ons naar het ‘Pays de Gaume’ in het huidige grensgebied van België, Luxemburg en Frankrijk. Dit deel van het oude Lotharingen kenmerkt zich door goed bewaard middeleeuws erfgoed en een schat aan verhalen en legenden. Zoals bijzoorbeeld dat van de ‘Vier Heemskinderen’. Dit vertelt over vier broers met hun ros Beiaard die het vanuit de burcht Montelbaen in de ontoegankelijke Ardeense wouden opnemen tegen Karel de Grote.

Reisprogramma:
Dag 1, Arlon

We vertrekken vanaf Amersfoort om via Maastricht terug te reizen naar de Middeleeuwen. De eerste stop is in Visé, vlak over de grens bij Luik. De reliekschrijn van Hadelinus is een van de pareltjes van Romaanse kunst uit de Maasvallei, en voert ons thematisch terug naar de 7de eeuw.
Na de lunch rijden we door naar Arlon, waar we in het Musée Archeologique de schitterende collectie Gallo-Romeinse en Merovingische vondsten bewonderen. Daarvandaan rijden we door naar Marville, een boeiend middeleeuws stadje, gegroeid uit een Romeinse villa, waar elegante patriciërswoningen boven 12de en 13de eeuwse kelders staan, met gevels die invloeden uit de ‘Spaanse’ renaissancestijl vertonen. In Marville overnachten we tweemaal.

Dag 2, Orval 
We beginnen deze dag met een bezoek aan de romaanse kapel met een middeleeuws ossuaire. Daarna brengt de bus ons allereerst naar de oudste kerk van België: de romaanse kerk van Vieux-Virton. Aansluitend gaan we naar de Montauban buiten Buzenol waar in oude ruïnes het verhaal wortelt van Karel de Grote en Reinout van Montelbaan.
Dan rijden we naar Villers-sur-Semois. Daar symboliseert een merovingische altaarsteen op een sokkel met Apollo, Athene, Hercules en Diana de introductie van het Christendom in de klassieke wereld. We bezoeken de abdij van Orval, gesticht in 1070, waarvan de oorsprong verweven is met de hoofdpersonen van de investituurstrijd. Later die middag rijden we naar de unieke bedevaartskerk van Avioth, waarvan het verhaal tot in de vroege middeleeuwen terugreikt en de architectuur de geboorte van de gotiek uit het Romaans laat zien. We sluiten deze dag af met een bezoek aan de Citadel van Montmédy – een meesterwerk van Vauban - waar we vanaf de omwalling een prachtig uitzicht hebben over de streek.

Dag 3, Villers-la-Ville
Het programma van deze dag start met een bezoek aan de Romaanse St. Magdelene-kapel van Louppy-sur-Loison, met een verbluffend stenen retabel. Langs het renaissancekasteel van Louppy-sur-Loison, met een indrukwekkende duiventoren, dat ooit de zetel was van de ‘waakhond’ op de grens van Lotharingen rijden we naar de westelijke oevers van de Maas. Daar vinden we Montdevant- Sassey met het mooiste vroeg dertiende-eeuwse kerkportaal tussen Parijs en Straatsburg. Het slot van de reis vormt een bezoek aan de statige ruïne van de abdij van Villers-la-Ville, ten zuiden van Brussel. Deze weerspiegelt nog steeds de status van weleer, toen Villers als belangrijke cisterciënzer abdij onder bescherming stond van de hertogen van Brabant. Zij symboliseert ook het begin van de vroege gotiek in deze streken.

Reisinformatie:

Datum: 20 t/m 22 september 2018
Vertrek: Amersfoort CS
Prijs: 2 persoonskamer: € 590,- p.p.
1 persoonskamer: € 630,- p.p.
Inclusief: In deze prijs zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, entreegelden, koffie/thee , informatiepakket en deskundige gidsen inbegrepen.
Gids: Prof.Dr. Dick E.H. de Boer

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.