HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Gids: drs. L. Panhuysen

dsc 0183

Historicus Luc Panhuysen hoeft nauwelijks geïntroduceerd te worden als u Historizon al langer volgt. Van zijn hand verscheen onder andere een biografie over de gebroeders de Witt, het bekende boek Rampjaar 1672 en afgelopen najaar het boek: Oranje tegen de Zonnekoning.

 

8aec0bc28093512112da541974ea3b62

Namur Citadelle IMG 1425

kasteel freyr

louis xiv crosses the rhine at lobith lodewijk xiv trekt bij het tolhuis bij lobith de rijn over 12 juni 1672 adam frans van der meulen

ob a09753 dafanch06 n200808n00002 2

Fuente de Encélado 01

Schloss Versailles

Oranje tegen de Zonnekoning

Een zesdaagse bustour met Luc Panhuysen over Lodewijk XIV en Willem III in Nederland, België en Frankrijk

Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning. Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was. In de loop van hun leven ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed.

Van de hand van Luc Panhuysen verscheen afgelopen najaar een prachtig boek over de strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa onder de titel ‘Oranje tegen de Zonnekoning’. Met Luc Panhuysen organiseren we dit jaar een reis door het Europa van deze twee mannen.

De reis in 5 hoofdpunten:

  • Uitgebreide bezoeken aan de paleizen en de tuinen van Versailles
  • Luc Panhuysen vertelt over Willem III en de Zonnekoning
  • Prachtige vaartocht over de Maas
  • Bezoeken aan Namen, Reims en Brussel
  • Kathedralen, citadellen, paleizen en tuinen

Het programma

Dag 1, Fort Wierickerschans

Vanuit Utrecht bezoeken we eerst Fort Wierickerschans dat in 1673 gebouwd is om de Waterlinie te versterken nadat deze in het Rampjaar zo op de proef was gesteld. In het Rampjaar begint ook eigenlijk het verhaal van Willem III tegen de Zonnekoning.
Na dit bezoek rijden we naar het Belgische Namen met het prachtig gelegen citadel aan de Maas. Deze locatie was een belangrijk punt in de strijd tussen Lodewijk en Willem. We overnachten in Namen.

Dag 2, Dinant en Freÿr

’s Morgens bezoeken we eerst het nieuwe bezoekerscentrum Terra Nova waar 2000 jaar stedelijke en militaire geschiedenis wordt getoond. Vervolgens bezoeken we het citadel zelf waar we vooral de invloed van vestigbouwer Vauban zullen terugzien.
Na dit bezoek reizen we naar Dinant dat een stukje stroomopwaarts ligt. Hier schepen we in voor een prachtige vaartocht over de Maas en passeren daarbij de sluizen van Anseremme met een verval van meer dan twee meter.
We stappen uit bij Kasteel Freÿr waar Lodewijk XIV in 1675 een tijdlang verbleef. Dit voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontindit is weer een juweeltje met prachtige tuinen direct aan de Maas gelegen. We reizen deze dag door naar Reims waar we dineren en overnachten.

Dag 3, Reims & Versailles 

We beginnen de dag met een bezoek aan de kathedraal van Reims waar de Franse koningen gekroond werden. Een traditie die teruggrijpt op de vroege middeleeuwen toen de eerste Frankische koning Clovis in deze buurt werd gedoopt. Tijdens een stadswandeling bekijken we een aantal hoogtepunten van Reims zoals de Paleis van Tau en de Romeinse triomfboog Porte Mars.
Tegen het einde van de ochtend verlaten we Reims en reizen naar Versailles voor een bezoek aan het beroemde paleis. We worden hier uitgebreid rondgeleid in dit megalomane complex dat voor een groot deel tijdens het leven van Lodewijk XIV werd gebouwd.
We overnachten in de buurt van Versailles.

Dag 4, Tuinen van Versailles 

Het paleizengebied van Versailles is groot genoeg om er dagen rond te dwalen. Dat doen we niet maar wel keren we deze ochtend terug om een apart bezoek te brengen aan de tuinen. De afmetingen van deze tuin zijn enorm en omvat veel vijvers, fonteinen, honderden beelden, zuilengalerijen, paviljoenen, bloemperken, lusthofjes, de oranjerie, een grot en een groot kanaal. Versailles is wereldberoemd om de grote hoeveelheid werkende fonteinen. Vrijwel alles is precies gebleven zoals het was in de tijd van de Zonnekoning. ’s Middags brengen we een bezoek aan het paleis van Saint-Germain-en-Laye. Het ligt op korte afstand van Versailles en hier werd Lodewijk in 1638 geboren. Tegen het einde van de middag reizen we naar Brussel waar we zullen overnachten.

Dag 5, Brussel

Deze dag bezoeken we Brussel waar we inzoomen op dat rare landje ‘de Spaanse Nederlanden’. In 1695 werd de binnenstad gebombardeerd. Dat de Grote Markt er nu zo uitziet hebben we daaraan te danken. Met deskundige gidsen maken we deze dag een stadswandeling door het prachtige Brussel en zien tal van onverwachte Nederlandse connecties. Verder bezoeken we het Broodhuis en de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.
’s Middags brengen we een uitgebreid bezoek aan de restanten van het paleis op de Coudenberg. Ook is er de tijd om op eigen gelegenheid in Brussel rond te kijken.

Dag 6, Apeldoorn

Na het ontbijt reizen we naar Apeldoorn voor het bezoek aan Paleis Het Loo. Wat een verschil maar ook verrassende overeenkomsten met Versailles. Naast het paleis zelf bekijken we hier de tuinen waar we het statusbewustzijn van prinsen en koningen zien.
Na dit bezoek brengen we u terug naar Utrecht of desgewenst naar een gunstig gelegen treinstation.

Reisinformatie:

Datum: 30 april t/m 5 mei 2018 
 Gids: Drs. Luc Panhuysen 
Prijs:

Prijs onder voorbehoud

Twee-persoonskamer: € 1.190,- p.p.
Een-persoonskamer: €1.290,- p.p.

Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.