HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

waterkant

Frederiksdorp

fort zeelandia met bruinings 

de markt 

fort zeelandia

jodensavanna synagoge suriname

SurinameKourouKlein

nieuw amsterdam

 kathedraal paramaribo

marcel pinas

parlement paramaribo

surinamerivier

 

 

 

 

 

Reis naar Guyana

Een bijzondere reis naar Zuid-Amerika waarbij we Suriname en Frans-Guyana bezoeken. Een reis vol literatuur, geschiedenis, natuur, moderne kunst en actuele politiek.

Vandaag de dag onderscheiden we drie Guyana’s, te weten Guyana (dat een sterke Britse achtergrond heeft), Suriname met een sterke Nederlandse band en Frans Guyana dat tegenwoordig zelfs Frans grondgebied is. Deze indeling is historisch niet vanzelfsprekend. Geografisch gezien horen de landen bij elkaar en wordt dit gebied met een deel van Venezuela en Brazilië ook wel het Hoogland van Guyana genoemd. Dat het wat hoger lag maakte het een aantrekkelijk gebied voor Europeanen om zich te vestigen.

Zowel de Britten als de Nederlanders en de Fransen hebben lange tijd in dit gebied verbleven. Door slaaf-gemaakte Afrikanen naar dit gebied te brengen, de invloed van de originele indianen, arbeiders uit Azië en de westerlingen is hier een smeltkroes van culturen ontstaan.

Deze reis begint in Suriname en gaat dan naar Frans-Guyana, dat officieel Frans grondgebied is. Op verschillende plekken staan we uitgebreid stil bij de geschiedenis, bij de vele culturele verschillen tussen bevolkingsgroepen en bij de prachtige natuur op deze noordgrens van het Amazone regenwoud.

reisoverzicht

Paramaribo

Duizenden kilometers vliegen en dan onderaan de vliegtuigtrap in je eigen taal welkom geheten worden blijft een bijzondere ervaring. Na een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Paramaribo brengt een gereserveerde bus u van het vliegveld Zanderij naar hotel Torarica aan de Surinamerivier.
Paramaribo verkennen we met ervaren gidsen zowel met een bus als te voet. Hoogtepunten zijn de Petrus en Paulus Kathedraal, de markten, Fort Zeelandia, de Synagoge, de Nationale Assemblée en de Waterkant. Een ontvangst op de Nederlandse Ambassade geeft inzicht in de verrassend actuele relatie tussen beide landen. We gaan met een Surinaamse kok aan het werk en elke avond genieten we van een ander restaurant. Lezingen worden georganiseerd over geschiedenis, literatuur, politiek, religie en kunst.
Vanuit Paramaribo organiseren we een excursie naar Jodensavanne met de joodse historica Marina da Costa en bezoeken we het Commewijnedistrict met de vele plantages.

Marowijne

We reizen met een bus over de goed begaanbare weg naar het oosten en maken een eerste stop in Moengo. Hier vinden we het nodige terug van de bekende Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas. Bij Albina steken we de Marowijnerivier over en komen dan in Saint-Laurent-du-Maroni in Frans Guyana. Hier verblijven we in een hotel. Aanvankelijk was Sain-Laurent de plek waar gevangenen aankwamen. Een bekend figuur hiervan is Henri Charrière die het boek Papillon schreef. Tegenwoordig wordt het ook wel Le Petit Paris genoemd vanwege de koloniale bouwstijl. Vanuit deze plaats maken we een excursie van een paar dagen stroomopwaarts op de Marowijnerivier waar we in lodges in Marrongebied verblijven.

Frans-Guyana

Via de kustweg vervolgen we de reis oostwaarts. Dit gebied is uniek vanwege de vele mangrovebossen die we hier vinden. Aangekomen in Kourou verblijven we daar enige dagen. Bij deze plaats is het lanceerplatform van de Europese ruimtevaartorganisatie gevestigd. Een museum vertelt daar meer over. Vanuit Kourou maken we een excursie naar de Duivelseilanden voor de kust. Vanaf deze gevangeniseilanden was het onmogelijk om te ontsnappen.

Cayenne

De reis eindigt met een verblijf van een aantal dagen in de stad Cayenne. In deze hoofdstad van Frans-Guyana komen we meer tegen over de geschiedenis van dit stukje Frankrijk. Ook hier valt direct de grote verscheidenheid in culturen op. Een van de figuren die we hier tegen komen is de Fransman Victor Schœlcher die een belangrijke rol speelde in de Franse abolitionistische beweging. Locaties die we in Cayenne bezoeken zijn: het Museum Alexandre-Franconie, de St. Saviour kathedraal en het fort Ceperou.

dagprogramma

Programma

Maandag 9 april 2018, Reisdag

Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Paramaribo en transport naar hotel Torarica.

Dinsdag 10 april 2018, Paramaribo

We maken deze dag een eerste rondtocht door Paramaribo met een bezoek aan de Palmentuin, de houten Petrus en Pauluskathedraal en fort Zeelandia.
’s Avonds is er een workshop over de Surinaamse keuken waarbij de grote verscheidenheid en de vele culturele invloeden aan bod komen.

Woensdag 11 april 2018, Commewijne

Met de bus maken we een wat groter rondje door Paramaribo. Hierbij bekijken we onder andere een overdekte markt, bezoeken de moskee en de synagoge die hier broederlijk naast elkaar staan en maken een tour langs de universiteit. Onderweg krijgt u veel informatie over het dagelijks leven in Suriname en de vaak moeizame relatie met Nederland.
Ook organiseren we deze dag een bezoek aan de Nederlandse ambassade.
’s Middags is er gelegenheid zelf rond te kijken in het centrum.

Donderdag 12 april 2018, Jodensavanne

Vandaag maken we een excursie naar Jodensavanne onder leiding van mw. de Costa. We maken kennis met de Joodse geschiedenis van Suriname. We zien daar onder andere de resten van de synagoge, de Joodse begraafplaats, de begraafplaats van de vrijgekochten en hun families en de geneeskrachtige bron. Ook brengen we onderweg een bezoek aan het indianendorp Powakka.
’s Avonds hebben we een lezing over de geschiedenis van de Marons.

Vrijdag 13 april 2018, Frederiksdorp

Met een boot laten we ons overzetten naar Frederiksdorp langs de Commewijnerivier. Inclusief bagage, want we gaan overnachten op deze voormalige plantage. Plantage Frederiksdorp bestaat uit zeven gerestaureerde historische panden waaronder een authentieke directeurs- en een dokterswoning.
Vanuit Frederiksdorp maken we dan een excursie Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne. In dit openluchtmuseum wordt de geschiedenis van Suriname tentoongesteld. Fort Nieuw Amsterdam werd in de 18e eeuw gebouwd om de plantages op deze oever van de Surinamerivier te beschermen. Ook is er aan het einde van de middag de gelegenheid om schildpadden te gaan bekijken aan de kust.

Zaterdag 14 april 2018, Moengo en Moiwane

We laten ons ophalen bij de kade door een bus die ons naar het oosten zal brengen. Een eerste stop maken we in Moengo waar we in het Contemporary Art Museum veel werk van de bekende Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas tegen komen.
Verder naar het oosten bezoeken we het monument Moiwana dat herinnert aan de Binnenlandse oorlog van 1986 – 1992 waarbij het dorp Moiwana werd platgebrand en ten minste 39 onschuldige burgers om het leven kwamen. Tegen het einde van de dag steken we de Marowijnerivier over naar Saint-Laurent-du-Maroni in Frans Guyana waar we in een hotel verblijven.

Zondag 15 april 2018, Saint-Laurent-du-Maroni

We blijven deze dag in Saint-Laurent en zullen onder andere de oude gevangenis bekijken. U heeft ook alle tijd om zelf rond te dwalen door Le Petit Paris, zoals dit stadje ook wel genoemd wordt met de vele gebouwen in koloniale bouwstijl.

Maandag 16 april t/m woensdag 18 april 2018, binnenlandse tour

Vanuit Saint-Laurent-du-Maroni vliegen we naar het zuiden waar we in boten de Tapanahoni-rivier opvaren. We verblijven in Drietabbetje waar zich de zetel van de gaanman van de Ndyukamarrons bevindt. In Nederland ook wel bekend als de Aukaners.
Vanuit deze plek maken we excursie in de omgeving voor bezoeken aan Marrondorpen, watervallen en de prachtige natuur van het tropisch regenwoud. We reizen op de derde dag via dezelfde weg terug naar Saint-Laurent-du-Maroni.

Donderdag 19 april 2018, door Frans Guyana naar Kourou

We reizen met een bus naar het oosten en maken een tussenstop in Iracoubo waar de lokale kerk een bezienswaardigheid is door de uitbundige decoraties van de gevangene Pierre Huguet die ergens in 1889 naar Frans Guyana was gestuurd om een gevangenisstraf van 20 jaar uit te zitten. Na zijn zesde mislukte ontsnappingspoging werd hij door de lokale pastoor gevraagd zijn kwaliteiten in te zetten voor de kerk.
We reizen door naar Kourou waar we ‘s middags een bezoek brengen aan het French Guiana Space Center waarvandaan de Europese Ariane raket wordt gelanceerd. We overnachten in Kourou.

Vrijdag 20 april 2018, Duivelseilanden

Met een boot bezoeken we de gevangeniseilanden voor de kust van Frans Guyana.  ’s Avond reizen we naar Cayenne. De hoofdstad, waar we de rest van de reis zullen verblijven.

Zaterdag 21 april 2018, Cayenne

In deze hoofdstad van Frans-Guyana komen we meer tegen over de geschiedenis van dit stukje Frankrijk. Ook hier valt direct de grote verscheidenheid in culturen op. Een van de figuren die we hier tegen komen is de Fransman Victor Schœlcher die een belangrijke rol speelde in de Franse abolitionistische beweging. Locaties die we in Cayenne bezoeken zijn: het Museum Alexandre-Franconie, de St. Saviour kathedraal en het fort Ceperou.

Zondag 22 april 2018, Cayenne

Vandaag heeft u een vrije dag in Cayenne. Indien gewenst kunnen we u wat tips geven om de stad verder te ontdekken. ’s Avonds maken we een vlucht naar Parijs.

Maandag 23 april 2018, terugreis

In Parijs zullen we overstappen op een vlucht naar Amsterdam. In de loop van de ochtend zullen we dan weer op Schiphol aankomen.

Kaart

Op onderstaande kaart vindt u enkele plekken die bezocht worden. Het complete programma staat bij 'dagprogramma'. 

reisinformatie & inschrijven

Reisinformatie:

Datum: 9 t/m 23 april 2018
Aantal deelnemers: Aan deze reis kunnen maximaal 15 personen deelnemen.
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: 2-persoonskamer € 3.250,- p.p.
1-persoonskamer € 3.750,- p.p.
Inclusief: In deze 14-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden tijdens de excursiedagen, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en excursies inbegrepen.

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.