HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

KakumKLEIN

3381211949 176de4efc2 b

15122436026741661771102KLEIN

15122428562942357710KLEIN

accra

Elmina Castle GhanaKLEIN

fe574eab850988431357155ab4cead59KLEIN

Fort st jago elmina ghanaKLEIN

15122430245511018917688KLEIN

Reis naar de Goudkust

Reis naar de Goudkust

Doordat het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) zo goed bewaard is gebleven weten, we enorm veel van de praktijk van de slaventochten die werden ondernomen. Aan boord werden logboeken, verslagen van de chirurgijn en handelsregisters bijgehouden. Aan de hand van deze documenten kon de kapitein aan het einde van de reis verantwoording afleggen aan zijn opdrachtgevers.

De schepen vertrokken uit Nederland met aan boord handelsgoederen voor de West-Afrikaanse kust. Daar aangekomen kocht men van de meegenomen goederen als textiel, wapens, buskruit, drank en kralen tot slaaf gemaakte Afrikanen. Vaak kregen de kapiteins de opdracht dat eerst te proberen aan de ‘Bovenkust’ het huidige Liberia. Hier kon goedkoop zaken worden gedaan met lokale stammen die per kano’s slaven en voedsel verkochten aan de schepen. Deze handel was echter wel tijdrovend. Vervolgens voeren de schepen naar bijvoorbeeld de Goudkust waar in slavenfort Elmina en andere forten grotere hoeveelheden tot slaaf gemaakten konden worden gekocht, totdat de ruimen vol zaten. Handel aan deze kust was echter wel duurder dan aan de Bovenkust.

Als de schepen dan geladen waren en voldoende voorzien van voedsel en vers water maakten ze de oversteek naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hier werden de tot slaaf gemaakten op veilingen verkocht. Met een retourvracht van producten als suiker en tabak keerden de schepen met hun bemanningen dan weer naar Nederland. We noemen dit driehoekshandel. Al met al nam zo een volledige reis vaak ruim twee jaar in beslag. Het zijn allemaal elementen die tijdens deze bijzondere reis naar de Goudkust aan bod komen.

 

Samenvatting reisprogramma

Te bezoeken plaatsen:

ghana kaartAshanti koninkrijk
In en om de stad Kusami bezoeken we de plekken van de Ashanti zoals het Manhyia Palace Museum. Met dit volk voerden de Nederlanders handel en zij leverden tot slaaf gemaakte Afrikanen.

Orang Blanda Itam
Jonge Ashanti-mannen, door de Nederlanders Zwarte Hollanders genoemd, werden in deze streek gerekruteerd voor dienst in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Zij vochten bijvoorbeeld mee in de Atjeh-oorlog.

Kakum National Park
Kakum is een bijzonder stukje tropisch regenwoud in West-Afrika.

Slavenforten aan de kust
Langs de hele kust zijn forten terug te vinden die vaak nog in goede staat verkeren met namen als Fort Batenstein en Oranje.

Elmina
Uiteraard hoort bij deze reis een bezoek aan het Fort Elmina. Dit fort is tegenwoordig ingericht als museum waar veel over deze geschiedenis te vinden is. Vlakbij vinden we hier ook een begraafplaats met Nederlandse graven die uit die tijd stammen en fort Conraadsbrug. En dat is niet het enige. Ook Nederlandse achternamen als Bartels, Van Dyck, de Heer en Vroom komen we hier nog steeds tegen.

Accra
De uitvalsbasis voor deze reis is de hoofdstad Accra. Een rechtstreekse verbinding met Amsterdam maakt de reis comfortabel. Naast veel over de geschiedenis van het land vinden we hier ook herinneringen aan de Zweden en Engelsen.

Volta regio
Vanuit Accra ondernemen we een excursie naar de Volta regio. Een indrukwekkende stuwdam bij het Voltameer en prachtige natuurgebieden maken de tocht tot een onvergetelijke beleving.

Dagindeling

Het programma per dag:

Maandag 12 november 2018, Reisdag
Reis Amsterdam naar Accra (Ghana) met een rechtstreekse vlucht. We verblijven in een hotel in Accra.

Dinsdag 13 november 2018, Accra
We maken een stadstour langs de prachtige kust van de Atlantische oceaan. Met een bezoek aan het onafhankelijkheidsplein staan we stil bij de post-koloniale periode.

Woensdag 14 november 2018, Accra
’s Morgens bezoeken we het Nationale Museum van Ghana waar de volledige geschiedenis van het land verteld wordt.
’s Middags brengen we een bezoek aan het Ussher Fort, dat in opdracht van de WIC is gebouwd en later door de Engelsen werd overgenomen. Ook bezoeken we het Brazilië huis war we het verhaal tegen komen van 70 Afro-Braziliaanse mensen die in 1836 vanuit Brazilië terugkeerden naar Ghana.

Donderdag 15 november 2018, Elmina
We volgen de kuststrook westwaarts en brengen een bezoek aan de forten Elmina en Conraadsbrug. Hier horen we veel van de geschiedenis van de Nederlanders die hier zaten. Ook Nederlandse achternamen als Bartels, Van Dyck, de Heer en Vroom komen we hier nog steeds tegen.

Vrijdag 16 november 2018, Slavenforten
Langs de hele kust van Ghana zijn de slavenforten te vinden. Het zou te ver voeren om ze allemaal te bezoeken. We maken deze dag een tocht langs een aantal van deze forten.

Zaterdag 17 november en zondag 18 november 2018, Kakum Natuurpark
We verblijven deze dagen in de prachtige natuur van het Kakum Natuurpark. Dit is een bijzonder stukje tropisch regenwoud in West-Afrika.

Maandag 19 november 2018, Kusami
In en om de stad Kusami bezoeken we de plekken van de Ashanti zoals het Manhyia Palace Museum. Met dit volk voerden de Nederlanders handel en zij leverden tot slaaf gemaakte Afrikanen.

Dinsdag 20 november 2018, Kusami
In Kusami bezoeken we het legermuseum over de Brits-Ashanti oorlog van rond 1900.
’s Middags reizen we terug naar Accra.

Woensdag 21 november 2018, Accra
Vrije dag in Accra

Donderdag 22 november 2018, Volta regio
Vanuit Accra ondernemen we een excursie naar de Volta regio. Een indrukwekkende stuwdam bij het Voltameer en prachtige natuurgebieden maken de tocht tot een onvergetelijke beleving. We overnachten in deze buurt.

Vrijdag 23 november 2018, Volta regio
Deze dag verblijven we nog rondom het immense Voltameer. In de loop van de dag reizen we terug naar Accra voor de nachtvlucht terug naar Amsterdam.

Zaterdag 24 november 2018, Reisdag
’s Morgens aankomst op Schiphol

Reisinformatie en inschrijven

Reisinformatie:

Datum: 12 tot en met 24 november 2018
Aantal deelnemers: Aan deze reis kunnen maximaal 15 personen deelnemen.
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: 2 persoonskamer: € 2.950,- p.p.
1 persoonskamer: € 3.350,- p.p.
Als er zich grote wijzigingen voordoen in de valutakoersen en/of brandstofprijzen kan de prijs aangepast worden.
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, koffie/thee en excursies inbegrepen.

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.