HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Terug naar Indonesië pagina

 

jakarta

 

koloniaal verleden

 

plattegrond batavia

 

Masjid Banten

 

Lawang Sewu di Semarang

 

Fort Rotterdam

Reis Java

Reis door koloniaal verleden

Het koloniale verleden van Nederlands-Indië geeft altijd een dubbelzijdig gevoel. Een land aan de andere kant van de aarde en van enorm belang voor de economische groei in de negentiende eeuw. Uitgemeten op de kaart van Europa bedekt de Indië-archipel een groot deel van de kaart en ook het inwoneraantal overtrof, en nog steeds, vele malen dat van Nederland. Toch was het ons Indië.

Aan de andere kant is het onmogelijk om naar Indonesië te kijken zonder daarbij ook de Nederlandse rol door de eeuwen heen en in de onafhankelijkheidsstrijd te bezien. Deze laatste gebeurtenis is zeventig jaar geleden maar het gezichtspunt hierover verandert steeds meer. Deze reis van Historizon staat stil bij de vele kanten van Indonesië. De geur van koffie in de haven van Semerang maar ook bij het ereveld Kalibanteng met slachtoffers van de Japanse bezetting. Tal van VOC panden in het oude Batavia maar ook de Indonesische versie van de onafhankelijkheid in het monument op het Medan Merdeka plein. Met de trein van Bandung naar Yogjakarta en bezoeken aan paleizen van Sultans.

 • De reis in een paar hoogtepunten:
  ➢ Bezoek het koloniaal en VOC verleden van Batavia
  ➢ Bijzondere bezoeken aan onder andere het eiland Onrust, Banten en de Borobordur
  ➢ Verblijf in hotels met koloniaal verleden
  ➢ Reis over heel Java van Jakarta, via Bandung, Yogyakarta, Semerang, Surakarta naar Surabaya
  ➢ Van VOC tot onafhankelijkheid

Reis op hoofdlijnen

De reis start in Jakarta, de miljoenenstad en hoofdstad van Indonesië, het voormalige Batavia. Vanuit de Oude Haven, Sunda Kelapa, begon de Nederlandse invloed op Jakarta en de rest van Indonesië. De resten van kasteel Batavia, een oude haven en handelspost van de VOC zijn nog steeds te zien. Andere overblijfselen zijn de oude scheepswerven en een aantal pakhuizen. In twee pakhuizen is het Maritiem Museum Bahari gevestigd. Tegenwoordig zie je hier oude mappen uit de tijd van de VOC, interessante foto’s uit de 19e en de 20e eeuw, en traditionele zeilschepen uit alle delen van de archipel. Het voorste deel van het museum bestaat uit het enige overgebleven deel van de oude stadsmuur van Batavia. We bezoeken het Historisch Museum dat gevestigd is in het oude stadhuis van Batavia aan het Fatahillah plein. Hier staan nog veel koloniale gebouwen en dit was vroeger het administratief hoofdkwartier van de kolonie. Medan Merdeka, het Onafhankelijkheidsplein, ligt in het centrum van Jakarta. Onder Gouverneur-Generaal Daendels, werd het plein gebruikt voor militaire oefeningen. Nadien kreeg het de naam Koningsplein tot aan de onafhankelijkheid.

Vervolgens reizen we met verschillende onderbrekingen naar de oostkant van Java. De reis wordt onderbroken in Bandung, Yogjakarta, Semerang, Surakarta en komen dan aan in Surabaya. Verplaatsingen doen we afwisselend met bus en trein. Tijdens deze reis worden onderwerpen als de VOC, de koloniale periode, de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid op verschillende locaties toegelicht.

Reisleider

Hans BonkeDe reis wordt begeleid door Dr. Hans Bonke. Dhr. Bonke is sinds de jaren tachtig op freelance basis werkzaam als onderzoeker overzee en vooral in Indonesië. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar monumenten en Nederlands erfgoed voor onder andere restauraties. De afgelopen tien jaar woonde en werkte hij ongeveer de helft van het jaar in Jakarta.

Dagprogramma

Dagprogramma
Dag 1
We vliegen van Amsterdam naar Jakarta. In de stad aangekomen verblijven we in een hotel in het centrum.

Dag 2, VOC verleden van Jakarta
We starten het programma met een bezoek aan de VOC geschiedenis van Jakarta. Daar vinden we veel van terug bij de Oude Haven, Sunda Kelapa. Hiervandaan begon de Nederlandse invloed op Jakarta en de rest van Indonesië. De resten van kasteel Batavia, een oude haven en handelspost van de VOC, zijn nog steeds te zien. Andere overblijfselen zijn de oude scheepswerven en een aantal pakhuizen. In twee van die pakhuizen is het Maritiem Museum Bahari gevestigd. Tegenwoordig zie je hier oude mappen uit de tijd van de VOC, interessante foto’s uit de 19e en de 20e eeuw, en traditionele zeilschepen uit alle delen van de archipel. Het voorste deel van het museum bestaat uit het enige overgebleven deel van de oude stadsmuur van Batavia.

Dag 3, Banten
Vanuit Jakarta maken we een excursie naar Banten waar het verhaal begon met de aankomst van de Eerste Schipvaart. We bekijken hier het museum, de restanten van voormalig fort Speelwijck en het paleis van de Sultan. In de loop van de middag keren we terug naar Jakarta.

Dag 4, Jakarta
We bezoeken het Onafhankelijkheidsplein, Medan Merdeka, met het Nationaal Museum. Met een architectuurgids maken we een
rondrit over het enorme plein, dat Goeverneur-Generaal Deandels nog liet aanleggen voor militaire oefeningen. Een bezoek aan het kantoor van de burgemeester en de wijk Menteng maken deze dag compleet.

Dag 5, eiland Onrust
Per boot brengen we een bezoek aan het eiland Onrust voor de kust van Jakarta. Dit eiland kent een lange VOC geschiedenis toen er woningen, pakhuizen en scheepstimmerwerven waren gevestigd. Later werd het ook gebruikt als quarantainestation en als gevangenis.

Dag 6, plantentuin Bogor
We organiseren een excursie naar de plantentuin van Bogor, het vroegere Buitenzorg.

Dag 7, Bandung
We reizen naar Bandung en maken met een gids een tocht langs gebouwen met een bijzondere architectuur uit de koloniale tijd: Solitaire, de Technische Universiteit en Gedung Sateh.

Dag 8, Heren van de thee
Bandung ligt op een hoogvlakte en heeft een aangenaam koel klimaat. De vruchtbare vulkaanhellingen maken de omgeving van Bandung uitermate geschikt voor de thee- en kininecultuur. We bezoeken de plantage Malabar, bekend uit de Heeren van de Thee van Hella Haasse. ’s Middags maken we nog een wandeling door Bandung.

Dag 9, met de trein naar Jogjakarta
Dwars over Java reizen we per trein naar de stad Jogjakarta. Deze rit langs uitgestrekte rijstvelden en door authentieke dorpjes geeft een prachtig beeld van Indonesië. Dit is het Indonesië zoals je je het voorstelt.

Dag 10, Jogjakarta
Naast het prachtig gerestaureerde paleis van de Sultan met het waterpaleis en de Prambanan Tempel bezoeken we hier in het voormalige fort Vredeburg, een museum waarin het verhaal van de onafhankelijkheidsstrijd wordt verteld.

Dag 11, Reis naar Semerang
We reizen naar het noorden voor een bezoek aan Semarang. Als eerste de Borobordur. Verder maken we een uitgebreide stop in Ambarawa waar we de kampen 8 en 9 uit de Tweede Wereldoorlog vinden bij het klooster. Er staat hier een indrukwekkend monument van de onafhankelijkheid.

Dag 12, Semerang
In Semerang besteden we ’s morgens aandacht aan de koloniale periode rond Tugu Muda. ’s Middags kijken we naar de VOC tijd waar rond het station veel van te vinden is. We bezoeken het ereveld Kalibanteng.

Dag 13, vrije dag
Even een dag geen programma.

Dag 14, via Solo naar Surabaya
Met de bus reizen we naar Solo, ook wel bekend als Surakarta, voor een bezoek aan het paleis van de Sultan en de grootste Batik markt van Indonesie. ’s Middags reizen met de trein verder naar Surabaya waar we onze intrek nemen in het Majapahit Hotel. Voorheen was dit het Oranje hotel en hier begon in 1945 de onafhankelijkheidstrijd.

Dag 15, Surabaya
Het programma in Surabaya geeft een divers beeld met een bezoek aan Museum Sigarettenfabriek en het geboortehuis van Sukarno. Ook bezoeken we de Nederlandse begraafplaats en krijgen een rondleiding door het Oranjehotel.

Dag 16, terugreis
We vertrekken tegen de avond met een binnenlandse vlucht naar Jakarta waar we overstappen op de vlucht naar Nederland. Hier zullen we de volgende ochtend vroeg aankomen. 

Reisinformatie en inschrijven

Reisinformatie:

Datum: 16 november t/m 2 december 2017
Vertrek: Luchthaven Schiphol
Prijs: € 3250,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 3750,- p.p. op basis van een eenpersooonskamer
Inclusief: In deze 15-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/ thee en excursies inbegrepen.

 

Form not found or is not published