HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

1241

 

2365657505 f1d118a719 b

 

Alltag in der DDR P1020628

 

Potsdam Lindenhotel Gefängnishof

 

Berliner Unterwelten 1

 

dscn7676

 

Oost-Berlijn en de DDR

Een vijfdaagse reis naar Berlijn over de tijd van de DDR met Anja Fricke

Berlijn is een stad waar niet alleen geschiedenis te vinden is maar waar die ook nog dagelijks geschreven wordt. Nu het braakliggende terrein waar eens de Muur stond is opgevuld met nieuwe architectuur heeft de stad een compleet nieuwe aanblik gekregen. Dat maakt een bezoek aan Berlijn elke keer weer tot een bijzondere ervaring. Met Anja Fricke maken we een reis naar Berlijn waarbij de DDR centraal staat. De bekendste uitingsvorm hiervan is natuurlijk de Berlijnse Muur maar er is veel meer over te zeggen en van te zien. Op architectuur niveau, in politieke verhoudingen en in kunst en cultuur.

Programma
Dag 1
Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Berlijn. ’s Middags bezoeken we het Museum in der Kulturbrauerei als introductie op het verhaal in een typisch Oost-Duitse omgeving.
Dag 2
We beginnen deze dag met een wandeling over Unter der Linden. Vanaf de Brandenburger Tor volgen we het tracé van de Muur en ziet u hoe Berlijn in de afgelopen 25 jaar een metamorfose is ondergaan. ’s Middags besteden we aandacht aan de communist Ernst Thälman en brengen een een bezoek aan het Plattenbau Wohnung Museum. ’s Avonds organiseren we toegang tot de glazen koepel op het Rijksdaggebouw waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft over de stad.
Dag 3
Een excursie naar het oosten brengt ons deze dag in Eisenhüttenstadt. Deze plaats is planmatig gebouwd voor grootschalige ijzer- en staalproductie die de DDR dacht nodig te hebben. Aanvankelijk kreeg de plaats de naam Stalinstadt of ook wel Stahlinstadt. Op de terugweg geven we aandacht aan de ‘Kinder von Galzow’.
Dag 4
We beginnen deze dag met een bezoek aan de Gedenkstätte Berlin- Hohenschönhausen, de voormalige, beruchte Stasi-gevangenis. Tegenwoordigis dit ingericht als museum. Samen met het Stasi-museum geeft dit een compleet beeld van de geheime dienst uit die periode. ’s Middags maken we een bustocht door de stad langs memorabele plekken als de East-side gallery, Karl-Marx Allee en het bezoekerscentrum voor de muur. We rijden dan door naar Wandlitz waar we rond de Bogensee de woonoorden van de partijbonzen vinden.
Dag 5
In Berlijn Unterwelten vinden we tunnels die gebruikt werden om onder de muur naar de andere kant te vluchten. Meer dan driehonderd Oost-Duitsers wisten op deze wijze te vluchten naar het Westen. In de loop van de middag keren we per vliegtuig terug naar Amsterdam.

Reisinformatie:

Datum: 24 t/m 28 juli 2017
Vertrek: Luchthaven Schiphol
Prijs: 2 persoonskamer: € 1.150,- p.p.
1 persoonskamer: € 1.250,- p.p.
Reisleider: Mw. Anja Fricke
Inclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

 

Form not found or is not published