HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Jan van Leiden by Aldegrever

Münster Rathaus R01

Paulusdom 909

Bezoek Münster met Luc Panhuysen

Stad van Vrede en wederdopers

Als er één stad in Duitsland is waar Nederland een veelsoortige relatie mee heeft dan is dat wel Münster. Partnerstad in het Hanze Verbond, een toevluchtsoord voor Wederdopers uit de Lage landen in de zestiende eeuw, Bommen Berend en de stad waar in 1648 de vrede getekend werd.

Programma

Dag 1, Jan Beukelszoon van Leyden

De reis begint bij een wat afgelegen verzamelplaats ten zuiden van Utrecht maar zodra u de bus in stapt en Luc Panhuysen begint te vertellen zit u in het verhaal. Een onwerkelijk verhaal over een groep mensen die in Münster in Westfalen het ‘Nieuwe Jeruzalem’ stichtte. Een koninkrijk met Jan van Leyden op de troon. Aangekomen in Münster zijn er diverse herinneringen aan deze roerige periode terug te vinden met als bijzonderste uiting misschien wel de kooien aan de toren van de Lambertuskerk waarin de lijken van de veroordeelde Wederdopers werden tentoon gesteld.

Met Luc maken we een soort wandellezing door de stad waarbij het verhaal zich dan vanzelf ontrolt.

We overnachten in een hotel in het centrum.

Dag 2, Westfaalse Vrede

Er is in Münster nog veel meer te vinden dat interessant is voor de Nederlandse geschiedenis. In de schatkamer van de Sint-Paulusdom liggen de schatten van het uitgestrekte Prinsbisdom Münster. Ook vinden we hier de tombe voor Bernard von Galen die tweemaal de Nederlanden binnen viel en van de Groningers de bijnaam ‘Bommen Berend’ kreeg.
De Vredeszaal in het Raadhuis van Münster herinnert aan de Westfaalse Vrede waarmee een einde kwam aan een aantal oorlogen in Europa. Voor de Nederlanden betekende dit een einde aan de Tachtigjarige Oorlog.

In de loop van de middag reizen we dan weer terug naar Nederland.

 

Reisinformatie:
Datum:   6 t/m 7 april 2018
Vertrek:  Station Amersfoort
               Apeldoorn
               Hengelo 
Prijs:     2-persoonskamer: € 345,- p.p.
             1-persoonskamer: € 375,- p.p.
Inclusief: . In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen. 
 
 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.